Mjødurt

Koreander

Persille

Rødkløver

 
Mjodurt  

Mjødurt

Mjødurtsaft:

50 kvaster med mjødurt,
1-2 sitroner skåret i skiver,
2 kg sukker,
1,5 l vann,
ca. 50 g sitronsyre.

Legg blomstene i et stort kar (rustfri kjele el. glassbolle) sammen med sitronskivene. Kok en lake av sukker, vann og sitronsyre. Slå den kokende laken over blomstene. La dette stå kjølig 2-5 dager. Siles deretter og helles over på rene flasker.

Saften blandes ut med vann eller Farris i forholdet 1:6 eller etter smak.

MJØDURT
Filipendula ulmaria
ANDRE NORSKE NAVN
Mjort, maigras, benkegras, engdronning, snjogras.
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Filipendula ulmaria (L.) Maxim., Spiraea ulmaria L.
FAMILIE
Rosefamilien  (Rosaceae)
 
BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig urt, opptil 1,5 m høy. Grunnbladene med 3-5 par store sidesmåblad og et stort og treflika endesmåblad. Mange store stengelblad. Klaser med små, kremgule blomster med 5 kromblad, og med sterk duft. Ca. 2 mm store vridde smånøtter. Mjødurt vokser på fuktige steder.
UTBREDELSE
Hjemmehørende i Europa og Asia, innført i Nord-Amerika. I Norge vanlig i hele landet, og finnes også høyt til fjells.
DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Spiraeae flos (eller Flores ulmariae): Mjødurtblomster. Spiraea herba: Mjødurt-urt. Mjødurt er i følge 'Urtelisten' fra Statens legemiddelverk klassifisert som 'Handelsvare'.
INNHOLDSSTOFFER
Blomster, blad og jordstengel inneholder salisylsyrederivater (glykosidene salisin og spiraein, metylsalisylat-2-primverosid, metylsalisylat og salisylaldehyd), fri salisylsyre, flavonoidet spiraeosid (bare i blomsten) og garvestoff (særlig rikelig i jordstengelen). 
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Smertestillende, betennelseshemmende, astringerende (sammentrekkende), urindrivende, svettedrivende, febersenkende, antiseptisk, syrenøytraliserende, antirevmatisk og blodfortynnende. 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Forkjølelse, feber, influensa, ødem, diaré, blærelidelser, nyrelidelser, gikt, revmatisme, hodepine, irritabel tykktarm og syreoverskudd. 
OMTALE

Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som en duftende plante. Tidligere var det vanlig å strø gulvene med hakket mjødurt på høytidsdager fordi den duftet så godt. Gerard skrev i sin Herball (1597) at "lukten av den gjør mitt hjerte muntert og glad, og henrykker sansene". Linné brukte bl.a. navnet karört om planten fordi de tidligere brukte den til å gni inn trefat og kar som det skulle brygges øl eller mjød i. Planten ble også brukt direkte som øl- og brennevinskrydder. Det var vanlig å skure trekar med mjødurt for å få dem så friske og velluktende som mulig.

Mjødurt spilte en viktig rolle i utviklingen av medisinen aspirin. I 1839 ble salisylsyre for første gang isolert fra blomsterknoppene. Stoffet ble seinere syntetisert, og ble en viktig medisin på 1900-tallet. Uheldigvis forårsaket salisylsyren, til forskjell fra urten, så mye mageproblemer og kvalme blant brukerne at smerten var å foretrekke framfor medisinen. I et forsøk på å overvinne dette problemet ble medisinen acetylsalisylsyre utviklet, og gitt navnet aspirin. Navnet kommer av en kombinasjon av a for acetyl og spirin fra Spiraea, som var det latinske slektsnavnet på planten på den tiden. Acetylsalisylsyre selges i enorme mengder over hele verden som et smertestillende middel.

De viktigste virkeområdene for mjødurt er følgende: Den reduserer overskudd av magesyre, og beskytter og heler slimhinnene i de øvre delene av fordøyelsessystemet. Mjødurt virker febersenkende, svette- og urindrivende, smertelindrende, antiseptisk og betennelseshemmende ved leddsmerter og revmatiske plager. Planten virker dessuten blodfortynnende. Mjødurt anvendes ved influensa, ødem, blære- og nyrelidelser, gikt og revmatisme. Ved urinveisinfeksjoner og mage-tarm-infeksjoner virker salicylsyren bakteriedrepende, og drogen kan med hell anvendes ved diaré. Te laget av blomstene kan lindre hodepine.

Mjødurt kan også brukes homøopatisk ved følgende lidelser: Revmatisme og gikt, revmatiske hjerteproblemer, akner, hodepine med svimmelhet og blodstigning, magesmerter og magekatarr.

Her er noen andre anvendelser av mjødurt som er basert på folkelig tradisjon: Man brukte å gni seg inn med et avkok av urten mot utøy. Friske blomster kan gi fin smak på hjemmelaget vin, og man kan få en frisk sommerdrikk ved å lage råsaft av tørkede blomsterknopper sammen med sitronsaft, sukker og sitronsyre eller vinsyre. En svart tekstilfarge kan utvinnes fra røttene av mjødurt ved hjelp av kobberbeis. Tørkede blader og blomster er velduftende og kan brukes i potpurrier.

 
ADVARSLER / BIVIRKNINGER / KONTRAINDIKASJONER
Ingen bivirkninger forventes ved inntak av foreskrevne mengder av mjødurt. Forsiktighet må utvises ved overfølsomhet for salisylater og hos pasienter som bruker blodfortynnende midler. Urten bør brukes med forsiktighet også av gravide og ammende. Mjødurt inneholder garvestoffer, og garvestoffholdige urter bør generelt unngås ved forstoppelse, jernmangelanemi og underernæring.
Koreander  

Koriander:

En smak du enten elsker eller hater. Lett å dyrke, men kan gå raskt i frø. Frøene gir god smak i diverse retter og sammen med Curry. Meget brukt i Midt Østen og Asia.

Koriandermarinade
Ingredienser:
½ dl olje
4 ss finhakket, frisk koriander
saften av 1 lime
eller 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:
Blandes sammen.

Passer for kylling eller kalkun.

Koriander
Coriandrum sativum
ANDRE NORSKE NAVN
koriander, arabisk persille, indisk persille, kinesisk persille, havekoriander
krydderkoriander
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
FAMILIE
Apiaceae, Apiales, blomsterplanter
Habitat: terrestirisk
Utbredelse: Sør-Vest-Asia og Nord-Afrika

Koriander er en urteplante der både bladene (som friske) og frøene (som tørkede) kan benyttes til krydder. Smak og lukt er så forskjellig at man ikke bruker disse bestanddelene om hverandre. Sett under denne synsvinkel er koriander to kryddersorter.

Bruk

I Europa spiller frøene den største rolle (når man i Europa snakker om koriander tenker man helst på frøene), mens i asiatisk kokekunst fremfor alt benytter bladene. I Mexico brukes koriander, cilantro, hyppig, og der benyttes bladene.

Koriander inngår blant annet i krydderblandingen garam masala.

Etymologi

Koriander er også kjent under en rekke andre betegnelser: Arabisk persille, kinesisk persille, havekoriander, krydderkoriander, indisk persille og mange flere. Det spanske navnet er cilantro, som man ofte hører på engelsk, og av og til på norsk.

Navnet skal være avledet av de greske ordene coris (vegglus) og amon (anis). En annen forklaring av annet ledd er ar det kommer fra -ander (-lignende, det vil si veggluslignende).

De knuste bladenes lukt skal etter sigende minne om vegglus, og bærenes lukt om anis.

Persille  

Persille

Persillebakt laks

700 g laksefilet uten skinn og bein
1 bnt. finhakket persille
5 tomater i skiver
10 sjampinjonger i skiver
50 g ansjosfilet med lake
1 bnt. finhakket gressløk
1 dl maisolje
salt og pepper
poteter

Kok poteter. Sett stekeovnen på 175 grader. Skjær laksen i serveringsstykker og dryss salt og pepper over. Vend stykkene i finhakket persille.
Legg tomatskiver i en smurt ildfast form og fordel sjampinjongskivene jevnt over tomatene. Legg laksestykkene over grønnsakene og stek 15 minutter i stekeovn ved 175 grader. Finhakk ansjosfiletene og bland dem med gressløken. Smak til maisoljen med ansjoslake og bland med gressløken.

Server laksen med kokte poteter

PERSILLE
Petroselinum crispum
ANDRE NORSKE NAVN
 
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
 
FAMILIE
 
ANDRE NORSKE NAVN
Mjort, maigras, benkegras, engdronning, snjogras.
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Petrosilini Fructus, Radix

Allerede romerne brukte persille som matplante. Bladene er rike på vitaminer, blant annet C vitamin og mineraler. Roten og spesi-elt fruktene inneholder derimot sterkt virksomme stoffer som i store doser er helseskadelige.

Innholdsstoffer: eterisk olje
Virkning og bruk:

Persillefrukter inneholder mye av stoffet apiol som virker krampeløsende og sterkt vanndrivende. Apiol har dessuten en spesiell sterk virkning på livmora. Ren persilleolje fører i høye doser til abort.
Oljen og apiolpreparater blir brukt ved menstruasjonsproblemer og som vanndrivende middel. Brukes ikke under graviditet og ved nyreskader.

Roedkløver

Rødkløver

Surmelkmarinert lammelår
MARINADE
1 liter kulturmelk
1 ss sukker
1 ss salt
1 ss timian
2 dl rødkløver

1. Bland ingrediensene til marinaden. Legg låret i en plastpose eller et trangt kar og hell marinaden over. La låret ligge i fire døgn. Dekker ikke marinaden helt, så snu låret av og til.

2. Pakk låret i aluminiumsfolie, sett i steketermometer og stek i ovn på 200 grader til kjernetemperaturen er 55-60 grader.

3. Ta låret ut av ovnen, la det hvile i 10 minutter før det blir skåret opp.

Server med lammekraft, friske grønnsaker og kokte poteter, eller server det kaldt på koldtbord med gelé eller rørte tyttebær.

RØDKLØVER
Trifolium pratense
VITENSKAPELIG NAVN / SYNONYMER
Trifolium pratense L.
FAMILIE
Ertefamilien (Fabaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig plante som er svært variabel. Vanligvis trekoblete blad, men "firkløvere" finnes ofte. Småbladene har ofte en hvit, halvmåneformet flekk på midten. Blomstene er rødaktig purpur eller rosa, og sitter i kuleformede hoder. Vokser hovedsaklig på kulturmark.

UTBREDELSE
Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. Dyrket og naturalisert i USA og Australia. Vanlig i hele Norge, både som viltvoksende plante og dyrket i eng.

DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Blomsterhodene benyttes i urtemedisinen. De høstes ved begynnende blomstring om sommeren, og tørkes. Brukes i kapsler, som urtete eller tinktur. Både bladene og blomstene av rødkløver kan spises i salater. Rødkløver er i Norge klassifisert som 'Handelsvare'.

INNHOLDSSTOFFER
Mer enn 125 kjemiske forbindelser er identifisert i rødkløverplanten. Viktige innholdsstoffer er flavonoider, isoflavoner (bl.a. daidzein, genistein, formononetin og biochanin), kumariner, harpiks, fenolsyrer (for eksempel salicylsyrer), eterisk olje (bl.a. metylsalicylat og benzyl-alkohol), sitosterol, stivelse, fettsyrer, mineraler og vitaminer. Isoflavonene i blomster og blad har østrogenlignende effekt.

URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Blodrensende, oppmyknende på hud og kjertler, slimløsende, krampeløsende, nærende, avslappende, betennelseshemmende, urindrivende, febernedsettende og krefthemmende. Dessuten et fytoøstrogen.

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Harde og tette kjertler i huden, insektstikk, hudsykdommer som eksem og psoriasis, gulsott, dårlig appetitt, kronisk forstoppelse, avmagring, forkjølelse, hoste, bronkitt, kikhoste, kreft, menstruasjonssmerter og plager i overgangsalderen.

OMTALE

Rødkløver har lange historiske tradisjoner som en ”blodrensende” urt som også fortynner blodet, fremmer fordøyelsen og stimulerer avgifting av kroppen gjennom leverens og galleblærens funksjon. Planten er blitt brukt i rensende styrkemidler som ble inntatt om våren for å gi økt energi etter en vinter med liten aktivitet. Rødkløver er spesielt rik på jern og vitamin K, i tillegg til kumariner, stoffer som er kjent for å være blodfortynnende. Urtekyndige anser rødkløver for å være en urt som hjelper blodet med å fjerne giftstoffer og andre avfallsstoffer, samtidig som den tilfører blodet et rikt utvalg av næringsstoffer. Rødkløver kan derfor karakteriseres som et ”medisinsk næringsmiddel”.

Urten har vært mye brukt til behandling av hudproblemer som utslett, psoriasis og eksem, ofte i kombinasjon med planter som krushøymol (Rumex crispus) og løvetannrot (Taraxacum officinalis). Urteleger anvender den med stort hell bl.a. til behandling av barneeksem. Rødkløver brukes derfor i en del hudpleieprodukter. Sammen med ryllik (Achillea millefolium) kan rødkløver også brukes i ansiktsvann og som middel mot kløe etter insektstikk.

Rødkløver kan lette hetetoktene og nattsvettingen i overgangsalderen. En studie utført i 1999 viser at rødkløver virker like positivt på kvinners blodåresystem i overgangsalderen som soya og hormonterapi. Også andre studier viser at rødkløver kan dempe forekomsten og styrken på hetetoktene i overgangsalderen. Dessuten kan rødkløver hjelpe til å senke det farlige blodkolesterolet, noe som skyldes innholdet av isoflavoner. Dette minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Urten virker ellers styrkende på blodårene ved å holde de store arteriene myke.

Rødkløver virker avslappende, krampeløsende og slimløsende, noe som gjør den brukbar til behandling av hoste, bronkitt og kikhoste. Den er også blitt brukt ved vanlig forkjølelse, astma og tuberkulose.

Det er lenge blitt hevdet at rødkløver også har svulsthemmende egenskaper og folk i mer enn 30 land rundt omkring i verden har brukt rødkløver både utvortes og innvortes ved kreftbehandling. Dette har gjort at urteleger anbefaler rødkløver til kreftpasienter, som et kosttilskudd for lang tids bruk. Urten er også en av ingrediensene i den kontroversielle 'Hoxsey formula', som fra 1940-tallet har blitt brukt ved alternative kreftklinikker, særlig i Mexico.

ADVARSLER / BIVIRKNINGER / KONTRAINDIKASJONER
Rødkløver bør unngås under graviditet og amming da effekten er ukjent. På grunn av innholdet av kumariner virker rødkløverblomster blodfortynnende og samtidig bruk av rødkløver og blodfortynnende medisiner bør unngås. Bør av samme grunn også unngås rett før og etter operasjoner. Kvinner som tar P-piller eller annen hormonbehandling bør konsultere lege før de begynner å bruke rødkløver. Hos husdyr som har spist store mengder rødkløver er det observert manglende fertilitet, men denne bivirkningen kan neppe overføres til menneskelige forhold.